top of page
  • Writer's pictureLaura Salamon

Annyira nem akartad elveszíteni őt, inkább magadat vesztetted el


Annyira nem akartad elveszíteni őt, inkább elvesztetted önmagadat a folyamatban.

Bizalmat szavaztál, vártál rá. Még egy esély, még egy, még kettő. „Szeret ő, csak nem tudja. De én tudom. Én látom rajta” – láttad a lelkét, ezért nem törődtél a cselekedeteivel. Nem akartad elrontani, így felmentetted őt a felelőssége és kötelességei alól. Aztán lassan szépen megszoktad. Te mindent adsz, ő csak keveset, vagy épp, hogy jelen van. Olyan lány lettél, aki kicsivel is beéri, nem akar sokat. Olyan, aki nincs megbecsülve, és elkezdted mondogatni magadnak: "Minden rendben van, majd változik". De az a majd most van, és nem változik.

A folyamat lassú, elvakítja a szeretet. Ez egy vak szeretet, ahol erősebb a lehetőségek reménye, mint a valóság. Minden megmozdulás, morzsa, táplálék. A bármi, az már jel! Jel arra, hogy ő is akarja, arra, hogy érdemes kitartani. De a valóság, hogy nem vagy a helyeden. Alulértékelt vagy és a folyamatban már magadat sem értékeled. Elvesztetted a helyed a saját életedben. A törekvés, hogy megtartsd őt feledtette veled a szükségleteidet és a határaidat. Olyan lány vagy, aki mindent adott, de csak keveset kapott. Előnye, hogy megtanultál alkalmazkodni, kivárni. A türelem is nagy erény és a feltétel nélküli szeretet is! A folyamatban nem volt helyed az ő életében, nem volt státuszod. Lassan pedig a saját életedben is elvesztetted magad. Tisztázatlan szerződés ez, ahol te mindent adtál, ő pedig pont annyit, amennyit épp itt és most adni tudott. Te a mindent annak reményében fektetted be, hogy egy napon fordul a kocka és ő is megérkezik, a helyedre emel. Törleszt. De közben, a saját helyedet, összhangodat kockáztattad. Olyan, mint a tőzsde vagy az orosz rulett! nem biztos, hogy átfordul a befektetés nyereségbe.

Kiüresedett szeretett tankkal is meggyőzően állítottad, „Jól vagyok!” vagy azt, hogy „Nekem ennyi pont elég”. De a valóságban az van, hogy nem mertél többet kérni, nehogy elveszítsd őt. Megalkuvás a szeretet reményében. Az üres tank pedig oda vezet, hogy egy idő után tényleg elég ennyi. Nem is ismerem, milyen lenne többet kapni, nem is vágyom rá, mert látni a hiányt az túl fájdalmas lenne. Láthatatlan boldogtalanság. Még gyerekként megszoktad, hogy rajtad múlik, hogy figyeljenek rád, hogy szeressenek. Csak akkor vagy szerethető, ha előtte a feltétel teljesül. Türelmesen vársz, nem hisztizel, kiérdemled. S közben eltűrsz dolgokat. Ezt viszed tovább a feltételes szeretetnyelvként. Ez mozgatja most a kapcsolat szálait is.

Csak még egy kicsit kell kitartani, csak még egy kicsit többet adni, csak még egy két dolog teljesül, ha ő megérkezik „ Jól leszek!”. Aki vagyok, ahogy érzek egy másik ember függvénye. De még itt is rendíthetetlenül várok, hogy megtörténik. Nem baj, ha most rossz, mert jó lesz egyszer!

A boldogság vágy nem marad láthatatlan sokáig, utat tör magának. Ellentmondást nem tűrő erővel tör fel, hogy elsöpörjön. Jelez lelked sajátos módján.

Aztán történik valami és tükörbe nézel. Saját fakó, szürke bőrödre, könnyes szemedre és ki mered mondani „Nem vagyok jól!”. És ekkor csoda történik. A beismerés ereje oda emel, ahol éppen vagy-a helyedre. Őszintén megremeg a világ körülötted. Első lépés afelé, hogy igazán jól legyél!

A „nem vagyok jól” egy beavatás. Rájössz arra is, hogy mitől nem vagy jól. Mi tart távol saját lelked csodáitól. Hirtelen látod, hogy ő állt közétek. A szeretetteljes éned és közéd. A határaid letaposott kerítései tisztán látszanak, szükségleteid, mint vak vermek tátonganak. Most szomorú vagy, de ez a gyász. Valami leoldódik, leválik rólad. Valami elmúlik. Egy illúzió, mint lufi kidurran. Hirtelen felismered, hogy a szeretet nem várja el tőled, hogy tűrj! Ezen a ponton megérted, egyetlen srác, pasi, férfi sem érdemes arra, hogy miatta elveszítsd önmagadat! Nem tud annyit adni, ami kompenzálná, a lemondásaidat. Az eddigi álarcból látó szeretet lesz. Az eddigi eszközöket, válaszokat újakra cseréled. A szeretetnek nincs előfeltétele. Mindig szerethető vagy!

Megnyílsz az önszeretet felé.

Látod mindazt az értéket, amit, eddig bele tettél, és amit nem tiszteltek. Elkezded tisztelni önmagad. Határaid, igényeid fontosak. Amennyire nem akarod, hogy ez igaz legyen, annyira tisztán látod, ő az egyetlen dolog, ami miatt nem élhetted azt a csodát, aki vagy! Lassan elhiszed, hogy szenvedés nélkül is lehet szeretni. Új fejezet indul.

Lassan visszatér ereidbe a magabiztosság. „Megváltoztál!”-hallod a telefonban.

„Valóban. Önmagamat választottam, helyetted!”

Ha tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is!

Salamon Laura

Személyiség fejlesztő, önismereti tanácsadó

További érdekes cikkek a témában.

10 + 1 Ok, hogy miért működjünk együtt Angyalokkal
5+1 Angyali minőség
Ha tetszett az írás, csatlakozz LOLAVERZUM Facebook csoportunkhoz, ahol további értékes információkat találhatsz!

Angyalos meditációnkra havi rendszerességgel csatlakozhatsz!

211 views0 comments
bottom of page