top of page
  • Writer's pictureLaura Salamon

Az Empata


(Beutiful Art from Cameron Gray)

Sokat hallunk/olvasunk mostanában az Empatákról. De ki/mi valójában az Empata, és mit érdemes tudni róla?

Kezdjük ott, hogy mi az Empátia: „Az empátia, avagy beleérző képesség az, amivel egy másik ember vagy élőlény lelkiállapotába tudjuk helyezni magunkat.” (Wikipédia)

Akkor tehát mondhatnánk, hogy az Empata az, akiben ez a képesség jelen van. De valóban ilyen egyszerű lenne? A válasz természetesen: nem.

Az Empátia képességének jelenléte és fokozata alapján Dr. Judith Orloff, amerikai pszichológus úgynevezett „empátia spektrumot” vázolt fel:

Az, hogy valaki Empata vagy Rendkívül Érzékeny Ember (angolul Highly Sensitive People, a továbbiakban „HSP”), nem feltétlenül válik el egymástól. Lehet az ember mindkettő, és sok HSP egyben Empata is.

Ha a spektrum alapján nézzük, az Empaták állnak a „legvégén”; tőlük visszább a HSP-k; középen azok az emberek, akik erős empátiával rendelkeznek, de még nem HSP-k ; és a sor „legelején” az „empátia-hiányban szenvedők”, vagyis a nárcisztikusok, szociopaták és pszichopaták.

Mi a különbség az Empata és Rendkívül Érzékeny Ember között?

Az Empaták magukon viselik a Rendkívül Érzékeny Emberek minden tulajdonságát. Nevezetesen: alacsony ingerküszöb; az egyedüllét szüksége; érzékenység a fényre, hangokra, szagokra; és a nagy tömegtől való irtózás. Nehezen nyugszanak meg egy zsúfoltabb, pörgősebb nap után, mivel a felfokozott intenzitásból történő lecsendesedés náluk sokkal lassabb tempóban megy végbe. Míg a HSP-k általában introvertáltak (nehezen barátkozó, befelé forduló típus), az Empaták lehetnek introvertáltak és extrovertáltak (könnyen barátkozó, társaságkedvelő típus) is, bár többségük introvertált. Az Empaták többek között osztoznak a HSP-k természet- és nyugodt környezet szeretetében, mások megsegítésének vágyában, és gazdag lelkivilágukban.

Ám az Empaták ennél „fejlettebbek”: képesek érzékelni a finomenergiát (a Keleti gyógyításban „shakti” vagy „prána” néven ismert), és képesek ezt az energiát más emberektől és a környezettől is átvenni. Ez a képesség lehetővé teszi számukra, hogy rendkívül mély szinten érzékeljék a körülöttük lévő energiákat, beleértve az érzelmeket és fizikai érzeteket is. Mivel energetikailag „magukba szívják” mások érzéseit és fájdalmait, gyakran nem képesek megkülönböztetni mások érzéseit a sajátjaiktól. Továbbá egyes Empaták képesek mély spirituális élményeket megélni állatokkal, a természettel, vagy éppen Belső Vezetőjükkel – amely általában nem jellemző a HSP-re.

Ismertetőjegyek

Az Empaták, mondhatjuk úgy, „érzelmi szivacsok”. Rendkívül érzékeny, szeretetteljes és támogató emberek, akik olyanok, mint egy finomra hangolt érzékelő: képesek környezetük legapróbb érzelmi rezdüléseit is észlelni, olykor egészen extrém szinten. Intuitíven érzékelik a világot, kevéssé racionalizálnak. Természetüknél fogva gondoskodók, spirituálisan érzékenyek, és remek hallgatóság. Ha egy igazán nagy szívre van szükséged, az Empatánál megtalálod. Jóban-rosszban kitart melletted, világklasszis gondozó.

Az Empata védjegye, hogy tudja, honnan jöttél. Többen képesek erre anélkül, hogy átvennék mások érzéseit. Mások, sajnos vagy sem, szorongás-elszívó szivacsokká válhatnak. Ez pedig sajnos felülírhatja a pozitív energiák beáramlását, és akkor már közel sem minden jó és szép. Ha az Empata szerető, nyugodt légkörben van, a testileg és lelkileg is jól érzi magát; negatív környezetben fenyegetettnek és fáradtnak. Könnyű prédák lehetnek az energiavámpíroknak, akik szívesen táplálkoznak az Empaták szeretetéből és segíteni vágyásából.

Tudatalatti reakcióként az Empaták meghízhatnak. Mivel sokkal sebezhetőbbek a negativitással szemben, érzelmi problémáknál kialakulhat a „túlevés”. Mondhatjuk úgy: kipárnázzák magukat, védelem gyanánt.

Az Empata ráadásul párkapcsolati szinten sem egyszerű eset: sokuk egyedülálló marad, mert nehezen közvetíti partnere felé különleges együttélési igényeit (pl. Hogyan magyarázod el a másiknak, hogy néha egyszerűen szükséged van egy kis egyedüllétre ahhoz, hogy egy fárasztó nap után otthon kedves és szeretetteljes legyél?).

Amikor egy Empata magába szippantja a stresszkeltő energiákat, azok komoly problémákat okozhatnak: pánikroham, depresszió, étel-, szex- és drogfüggőség, és egy jó adag fizikai tünetet is, kezdve a kimerültséggel, egészen a nyílt terektől való rettegésig.

„Túlélő tanácsok” Empatáknak

  • Adj magadnak apróbb, akár pár perces szüneteket nap közben. Sétálj egyet, vagy meditálj egy csendes helyen. Fókuszálj arra, hogy kilégzésnél kifújod magadból az olyan felgyülemlett érzelmi energiákat, mint például félelem, szorongás, hogy ne rakódjanak le a testedben. A legtöbb energia nem is hozzád tartozik, miért tárolnád hát?

  • Védd magad! Írj listát a számodra legmegterhelőbb érzelmi helyzetekről, és készíts tervet ezek kezelésére, hogy ne pánikolj be, adott esetben. Például menj saját autóval, hogy ne legyél másokra utalva, és ne ragadj ott egy számodra nemkívánatos helyen. Általában 3 óra bőven elég szocializálódni.

  • Tanulj meg NEM-et mondani! Kedvesen és udvariasan lehet hárítani a felkérést, ha már úgy érzed, épp elég nyomja a vállad. Jelöld ki a határaid.

  • Legyen otthon egy privát kis sarkod, ahová elvonulhatsz, ha szükségét érzed. Hidd el, másoknak is jobb, ha szeretetteljes önmagad vagy, mintha egy ideggombóc.

  • Kommunikáld a szükségleteidet! Ezzel teszel a legjobbat magadnak. Kerüld a negatív helyeket, embereket! Időnként ez a legnehezebb, különösen, ha a lelkileg, energetikailag mérgező emberek a közvetlen környezetedben, ne adj Isten, a családodban vannak.

Pár szó zárásul:

Az érzékenység és az empátia becses ajándékok. Ha nyitva tartjuk a szívünket, az empátiának különleges régióit is megtapasztalhatjuk. Ennek a világnak nagyobb szüksége van erre, mint gondolnád…

Steierlein Alexa, egy empata tollából

Lolaverzum részére

1,763 views0 comments
bottom of page